Information
Research groups
News & events
Jobs & education
Vrienden
 

“Een muis met darmkanker”
over embryonale processen in een volwassen lichaam

Onderzoeker: prof. dr. Hans Clevers

Prof. dr. Hans Clevers: “ik bestudeer in muizen op welke manier darmcellen zich delen. Celdeling is noodzakelijk om van een bevruchte eicel tot een volwassen organisme te komen. Maar deling is óók nodig om het enorme dagelijkse verlies aan huid-, bloed- en darmcellen aan te vullen. Celdeling luistert heel nauw. Te weinig celdeling zorgt voor onvoldoende compensatie. Te veel celdeling zorgt voor tumorvorming. In mijn lab onderzoeken we daarom hoe cellen, met name darmcellen hun deling regelen. Via welke tussenstappen worden boodschappen van buiten naar binnen – van de celmembraan naar de celkern – gebracht? Waar zitten de essentiële scharnierpunten in de celspraak, waar een kleine fout een bericht compleet doet ontsporen?
Vooral dat laatste punt is belangrijk. Want ontspoorde berichtgeving leidt vaak tot darmkanker, een ziekte waaraan jaarlijks ruim 4.500 Nederlanders overlijden. Door de communicatielijnen in de darmcellen in kaart te brengen, krijgen we steeds meer inzicht in de ontstaanswijze van darmkanker. Met die kennis proberen we gericht bij te sturen. Bijvoorbeeld door op de juiste plaats in de celspraak een corrigerend woord toe te voegen. Op die manier willen we een effectieve therapie tegen darmkanker ontwerpen.

Ontwikkelingsbiologie was tot voor kort vooral embryologie. De ontwikkelingsstadia van diverse dieren werden in kaart gebracht, waarna onderlinge verschillen en overeenkomsten werden bekeken, vergeleken en geanalyseerd. “Inmiddels draait het in de ontwikkelingsbiologie vooral om moleculair onderzoek”, zegt arts-bioloog Hans Clevers. “We richten de blik nu op biomoleculaire processen in en tussen cellen, op de biochemische woorden waarmee cellen hun eigen ‘gedrag’ sturen."


Wilt u meer weten over dit onderzoek, klikt u dan hier . U wordt dan doorverwezen naar een pagina waar uitgebreid tekst en uitleg wordt gegeven.

 
image description