Information
Research groups
News & events
Jobs & education
Vrienden
 

Belang van de wetenschap

In het Hubrecht Instituut vinden veel belangrijke onderzoeken plaats. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken bij muizen hoe darmcellen delen of hoe je een stukje van de genetische code uit het DNA kan verwijderen, zodat het  niet meer voor problemen zal zorgen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het verschijnsel waardoor vaten dicht slibben.

Al deze onderzoeken hebben een groot belang tot de mens. Deze onderzoeken zorgen ervoor dat bepaalde ziektes of aandoeningen voorkomen kunnen worden, of dat de ziektes of aandoeningen snel weer verholpen kunnen worden.
Zo lijden er in Nederland ongeveer 800.000 mensen aan diabetes, en dat zal nog meer toenemen door de jaren als er niet iets drastisch ondernomen wordt om de ziekte goed onder controle te houden. Als er niet een goede oplossing wordt gevonden om de ziekte goed aan te pakken, zal deze ziekte de maatschappij zwaar te laste vallen. Hierbij hebben we het over de ziektekosten die ernstig hoog zouden worden voor de maatschappij.
Het aantal diabetespatiënten zal afnemen als er door onderzoek nieuwe pancreassen gemaakt zouden kunnen worden die niet door erfelijke aandoeningen verzwakt zijn.
 
Hierbij zou het onderzoek naar hoe cellen delen en het verwijderen van een specifiek deel van de genetische code, een goede oplossing kunnen zijn. Door deze onderzoeken zou uiteindelijk een goed functionerend menselijke pancreas gemaakt kunnen worden die niet de genetische code bevat wat ervoor zorgt dat de pancreas het zou kunnen begeven.
De onderzoeken in het Hubrecht Instituut zijn hierdoor van groot belang in het alledaags leven van de mens, om het te verbeteren of intact te houden.